Cât de gravă e poluarea în România: 10 orașe sunt în pericol, susține Guvernul

de: Răzvan Băltărețu
20 01. 2020
Răzvan Băltărețu / PLAYTECH

Anul acesta a început cu un subiect dificil: poluarea. România nu stă deloc bine, iar București stă dezastruos. Guvernul vrea acum să „curețe” câteva orașe.

Costel Alexe, ministrul Mediului, a spus că va cere altor 10 orașe să realizeze proiecte care să aibă în vedere calitatea aerului. Nu e doar din grijă față de cetățeni, ci și pentru că Guvernul vrea să evite sancțiunile Comisiei Europene.

„Voi avea discuţii şi voi începe procedurile cu celelalte zece municipalităţi din România – Cluj, Galaţi, Timişoara, Bacău, Brăila, Craiova, Măgurele – care au obligaţia să realizeze aceste proiecte privind calitatea aerului, pentru că este important pentru noi să avem o cât mai bună stare de sănătate a populaţiei în aceste aglomerări urbane, să prevenim şi, evident, să avem date pe care să le furnizăm opiniei publice. Ar fi trist ca România să înceapă iarăşi o corespondenţă cu Comisia Europeană pe proceduri de pre-infringement sau infringement pe calitatea aerului cu alte aşezări urbane din România.”
Costel Alexe, ministrul Mediului

București, Brașov și Iași sunt trei orașe care au probleme grave cu poluarea. Reprezentanții acestora au fost convocați pe 20 ianuarie de Alexe la o discuție. Cele trei municipii sunt sub monitorizarea Comisiei Europene sau în aşteptarea unui verdict de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Guvernul vrea să discute cu mediul de afaceri ca să rezolve problema cu poluarea

Ludovic Orban, premierul României, a spus pe 20 ianuarie că va organiza consultăricu mediul de afaceri și sindicatele în legătură cu obiectivele Green Deal și consecințele acestui asupra României.

„Am discutat despre organizarea unei serii de consultare publică a mediului de afaceri, a organizațiilor patronale, a sindicatelor referitor la Green Deal (Pactul ecologic european), posibilele consecințe asupra României și de asemenea stabilirea poziției României în toate regulamentele care vor fi dezbătute la nivel european pentru a asigura atingerea obiectivelor. De asemenea, continuă consultarea societății referitoare la viitorul buget multianual.”
Ludovic Orban, premierul României

România va primi de la Uniunea Europeană 757 milioane de euro sub formă de granturi nerambursabile ca să susțină zonele monoindustriale. Acesta ar fi fi afectate de trecerea la o economie nepoluantă.

România ar deveni astfel al treilea beneficiar de fonduri nerambursabile din Fondul pentru tranziție echitabilă, un instrument creat de Comisia Europeană pentru a atenua impactul economic și social al Green Deal („Pactul ecologic”). E politica prin care Comisia von der Leyen vrea să transforme UE până în 2050 într-o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon. Cel mai mare beneficiar ar fi Polonia (două miliarde de euro), urmată de Germania (877 milioane de euro) și România.